Schade aan je auto oplopen is erg vervelend. Gebruik je de auto veel voor woon-werkverkeer? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk vervangend vervoer te regelen. Een auto huren is echter niet gratis. De extra kosten die gemaakt worden kunt je vaak verhalen op de verzekering van de tegenpartij. In deze blog vertellen wij wat te doen bij het oplopen van autoschade.

De vervolgstappen bij het oplopen van autoschade zijn afhankelijk van de manier waarop de schade is ontstaan. Ben je aangereden door een andere automobilist? Dan kun je de kosten voor vervangend vervoer in veel gevallen verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Als de schade door eigen schuld is ontstaan, bijvoorbeeld wanneer je tegen een paaltje aanrijdt, gelden er andere regels. Je kunt beroep doen op je verzekeraar als je WA+ of all-risk verzekerd bent.

Reparatie van de auto

Als de auto nog gerepareerd kan worden, kun je dit laten doen bij een aangesloten schadeherstelbedrijf bij je verzekeringsmaatschappij. Je eigen verzekering regelt gratis vervangend vervoer, afhankelijk van je dekking. Let op: kies een schadeherstelbedrijf waar je verzekering een contract mee heeft. Kies je ervoor om de auto te repareren bij een niet-aangesloten schadeherstelbedrijf, dan heb je geen recht op vervangend vervoer.

Auto total loss verklaard, wat nu?

Als de auto total loss is verklaard, krijg je een vergoeding van de verzekeraar. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van je verzekering en de oorzaak van de schade. De vergoeding staat niet de volgende dag al op je rekening, dus tot die tijd heb je vervangend vervoer nodig. Autoverhuurbedrijf Bert Jonk is een goed voorbeeld waar je tijdelijk terecht kan voor het huren van een auto tegen een gunstige prijs. De kosten die gemaakt worden voor het huren van een tijdelijke auto worden soms vergoed door de verzekeraar.

Hoe lang kunt je een auto huren?

De kosten voor het huren van een auto kunnen dus verhaald worden bij de verzekering van de tegenpartij, mits de huurperiode zo kort mogelijk is. In geval van reparatie wordt de tijd vergoed die nodig is om de auto te repareren. Is de auto total loss? Dan wordt er vaak tot 14 dagen huur vergoed door de verzekering. Neem contact op met je verzekeraar als je de auto langer dan 14 dagen nodig hebt. In sommige gevallen wordt de huurauto namelijk voor een langere periode vergoed. Het huren van een grotere of luxere auto dan die van jezelf wordt doorgaans niet vergoed.