Autoaccessoires koopjes

Software voor automotive bedrijven

Software voor automotive bedrijven

Geplaatst op

Met branchespecifieke software voor automotive kunnen alle processen van waardecreatie van planning tot levering digitaal in kaart worden gebracht.

De behoefte aan digitale processen in de auto-industrie groeit al jaren. Als onderdeel van een waardeketen waarin meerdere actoren van elkaar afhankelijk zijn, moeten de processen buiten hun eigen bedrijfsgrenzen worden gepland en verbonden.

Dit vereist een software-infrastructuur die niet op zichzelf staat, maar interfaces heeft met alle leveranciers en klanten. Met eenERP-system leggen autobedrijven de basis voor efficiënte en resource besparende processen in de hele waardeketen.

De behoefte aan ERP-software voor automotive bedrijven

Met ERP-software kunnen bedrijven hun processen automatiseren. De gegevens worden samengevoegd tot een centrale database waar ze worden opgeslagen, verwerkt en gedistribueerd. Alle actoren in hun eigen bedrijf hebben dan toegang tot deze gegevens, wat de informatiestroom en transparantie aanzienlijk verhoogt.

Dit breekt de individuele data silo’s af en maakt afdelingsoverschrijdende processen in het hele bedrijf mogelijk. Hiervoor bestaat een ERP-software uit modules. Elke module bestrijkt een specifiek verantwoordelijkheidsgebied in het bedrijf en is via de centrale database verbonden met de andere.

Hierdoor kunnen de processen over afdelingen heen worden opgezet en middelen besparen. Op deze manier kunnen op alle niveaus van het bedrijf middelen worden bespaard, die vervolgens elders winstgevend kunnen worden gebruikt . Om het volledige potentieel van een ERP-software te benutten, moet deze noodzakelijkerwijs bij uw eigen bedrijf passen.

Branchespecifieke software voor de auto-industrie

Veel ERP-leveranciers hebben zich daarom gespecialiseerd in specifieke industrieën en hun oplossingen aangepast aan de behoeften van deze bedrijven. Voor industriële automatiseringsbedrijven zijn tal van oplossingen op de markt die zelfs de zeer specifieke processen op zich in kaart kunnen brengen. Laten we eens kijken naar een paar essentiële functies van ERP-software voor de auto-industrie.

Batchbeheer

De ERP-software maakt serie- en batch gerelateerd voorraadbeheer mogelijk. Hiermee is het voor alle betrokken actoren mogelijk om te begrijpen waar een batch vandaan komt, voor welk proces het is gepland en wanneer het nodig is. Dit is met name van belang met betrekking tot de traceerbaarheid over de eigen bedrijfsgrenzen heen.

Kopen

Inkoop is een van de centrale uitdagingen in de auto-industrie. Alle goederen die nodig zijn voor het productieproces moeten zo goedkoop mogelijk worden gekocht en op een zeer specifiek tijdstip worden geleverd. De combinatie van inkoop en productieplanning speelt dan ook een centrale rol.

Vooral waar just-in-time productie plaatsvindt, zijn betrouwbare leveranciers van fundamenteel belang. Het systeem helpt bij het selecteren van de juiste leverancier en gaat automatisch over naar een kwaliteitscontrole magazijn wanneer goederen worden ontvangen. Gerichte inkoop helpt om de voorraden laag te houden en zorgt voor efficiëntere processen.

Planning van materiële vereisten (MRP)

Material requirement planning, of kortweg MRP, speelt ook  een belangrijke rol in software voor automotive bedrijven. Dit kan worden gebruikt om de exacte behoefte aan materialen te bepalen. Op basis van historische gegevens wordt de toekomstige vraag geschat. Hiervoor zijn verschillende methoden beschikbaar, die tot doel hebben zo precies mogelijk te bepalen welke behoeften te verwachten zijn.

Productieplanning

De mogelijkheden van een productiemodule voor de auto-industrie zijn bijna eindeloos. Van integraties en interfaces naar CAD-programma’s, via onderdelenlijst beheer tot het gebruik van product configurators. Door de productie-installaties te koppelen aan de ERP-software wordt de productie niet alleen digitaal controleerbaar, maar ook real-time informatie over de afzonderlijke processtappen.

Fouten kunnen bijvoorbeeld snel worden gedetecteerd en verholpen. Daarnaast is het mogelijk om direct te zien waar middelen schaars dreigen te worden en kun je proactief handelen. Deze module maakt ook een volledige productieplanning mogelijk, rekening houdend met alle factoren.

Magazijnbeheer

Met een geïntegreerd warehouse management systeem kunnen alle voorraden nauwkeurig worden beheerd en gecoördineerd. Het is altijd precies duidelijk welke hoeveelheden van een artikel op voorraad zijn, voor welke processen ze gepland staan en wanneer ze nodig zijn. Door middel van een uitgebreide verkoop- en verkoop planning kunnen de materialen nauwkeurig worden bepaald.

Op deze manier kan het magazijn gebruik altijd in het oog worden gehouden. Maximale en minimale opslaglimieten kunnen worden ingesteld. Als een uiterste wordt bereikt, waarschuwt het systeem tijdig en maakt het bijbehorende inkooporders aan. Uiteindelijk komt vastzittend kapitaal vrij in het magazijn en kan het elders winstgevend worden gebruikt.

Conclusie: Werk efficiënter dankzij automotive software

De mogelijkheden automatisering met ERP-software voor de automotive sector zijn vrijwel onbegrensd. Alle processen kunnen in kaart worden gebracht, met elkaar worden verbonden en zo efficiënter worden gemaakt. Om het volledige potentieel van deze software te benutten, moet deze echter noodzakelijkerwijs bij uw eigen bedrijf passen.

Gebruik onze handige vergelijkingstool op www.erpoverzicht.nl en start vandaag nog met uw ERP-zoektocht. Filter eenvoudig een verscheidenheid aan systemen op de markt volgens uw criteria en vergelijk de systemen met elkaar. Zo vindt u snel passende ERP-oplossingen voor uw bedrijf.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site besteden we aandacht aan slimme manieren om het maximale uit je auto te halen en daarbij je portemonnee zoveel mogelijk te ontzien. Lees daarom snel onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ autoaccessoires-koopjes.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden