Met de koude winter op komst is het belangrijk om goed voorbereid de auto in te stappen. Het kan zelfs gebeuren dat het autoslot volledig vastgevroren is. Dit wil je natuurlijk voorkomen. In dit blog geven we je tips voor het voorkomen van een bevroren autoslot.

Waarom bevriezen autosloten?

De reden dat autosloten bevriezen is omdat er condensatie in het slot plaats vindt. Wanneer de temperatuur boven 0°C is, heb je hier geen last van. Echter kan het voorkomen dat wanneer de auto voor een langere tijd stil staat en er veel koude wind staat, het slot kan bevriezen. Wanneer het autoslot bevroren is, is het belangrijk om niet met extra kracht aan de deur te trekken. Dit resulteert vaak in een beschadigd slot en/of een kapotte sleutel. Je zou dan een autosleutel service moeten inschakelen voor een nieuwe sleutel. Probeer eerst rustig de deur open te krijgen. Lukt dit niet, dan is het slot te bevroren om los te komen. Je kunt vervolgens proberen een van de andere deuren open te krijgen of zelfs de achterklep (bij hatchbacks en stationwagens) om binnen te komen. Mocht dit lukken, start dan de auto en laat de verwarming een paar minuten dragen, hierdoor zal het slot ontdooien

Het ontdooien van een autoslot

Er zijn meerdere manieren om een autoslot ijsvrij te maken. Diverse middeltjes op de markt zoals slotspray, antivries aanstekers en slot free verstuivers zijn ideaal om in huis te halen voor dit soort situaties. Kleine tip: bewaar ze niet in de auto! Slot free is een flesje met een verstuiver dat rond het slot aangebracht wordt. Het slot zal binnen enkele ogenblikken ontdooien. Een voordeel van dit middel is dat het tevens voorkomt dat het slot opnieuw bevriest. Hetzelfde geldt voor de slotspray, welke op dezelfde manier werkt. Een anti-vries aansteker is een ander handig middel om snel je auto weer in te komen.